Food Story

SATAY ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ – ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ ΨΗΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΕΙΟ

Έχεις δοκιμάσει ποτέ satay ή όπως το αποκαλούν οι Ινδονήσιοι, sate; Πρόκειται για παραδοσιακό πιάτο από μαριναρισμένο τρυφερό κρέας περασμένο σε σουβλάκι που σερβίρεται με διάφορες σάλτσες. Κατάγεται από την Ινδονησία αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε χώρες όπως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Μπρουνέι. Για να το φτιάξεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα είδη κρέατος όπως κοτόπουλο, κατσικίσιο ή προβατίσιο κρέας, μοσχάρι ή ακόμη και ψάρι. Για μια vegan εκδοχή, χρησιμοποίησε tofu.

Η κλασική εκδοχή του satay περιλαμβάνει καλαμάκια από φοίνικα καρύδας, ωστόσο συνήθως το σερβίρουν με καλαμάκια από bamboo. Τα σουβλάκια ψήνονται σε grill ή bbq πάνω από φωτιά και σερβίρονται με ποικιλία από spicy seasonings. Μπορείς να συνοδεύσεις το satay με μεγάλη ποικιλία από σάλτσες αλλά οι πιο συνηθισμένες επιλογές είναι αυτή της soy sauce ή της peanut sauce. Για αυτόν το λόγο η δεύτερη είναι γνωστή και ως satay sauce.

Η αρχική του προέλευση είναι από το νησί Java της Ινδονησίας. To συναντάς όμως σε ολόκληρη τη χώρα και αποτελεί το εθνικό πιάτο. Γενικά, στην Νοτιοανατολική Ασία μπορείς να συναντήσεις διάφορες εκδοχές του, ανάλογα με το που βρίσκεσαι. Για παράδειγμα, στην thai εκδοχή θα το δοκιμάσεις με χοιρινό και μια δική τους παραλλαγή για την κλασική peanut sauce. Το ινδονησιακό satay συχνά σερβίρεται με keçap manis – μια γλυκιά σάλτσα σόγιας και συνοδεύεται με lontong, ένα είδος rice cake. Στη Σρι Λάνκα, έχει γίνει βασικό πιάτο της τοπικής κουζίνας, κάτι που ήρθε ως αποτέλεσμα των επιρροών από την τοπική κοινότητα των Μαλαισιανών.

Η ποικιλομορφία και ο χαρακτήρας της Ινδονησιακής κουζίνας έχει δημιουργήσει πολλές και διαφορετικές εκδοχές του πιάτου. Αποτελεί επίσης must πρόταση στο street food και μπορείς να δοκιμάσεις satay από τους πλανόδιους που το πουλάνε με καροτσάκια στους δρόμους και σε υπαίθριες καντίνες, μέχρι σε ακριβά εστιατόρια ή τοπικά εορταστικά φεστιβάλ.

Αν το σκεφτείς, κάθε χώρα έχει το δικό της satay. Εάν πρέπει να μιλήσουμε με αντιστοιχίες το satay είναι το Ιαπωνικό yakitori, το Κινέζικο kǎoròu chuàn, το Τούρκικο shish kebab, το shashlik της Μέσης Ανατολής και το sosatie της Νότιας Αφρικής. Το κοινό του CNN Go, το 2011 κατέταξε το satay στην δέκατη τέταρτη θέση, στη λίστα με τα 50 πιο νόστιμα φαγητά. Μια δοκιμή θα σε πείσει και εσένα. Και αν θες να κάνεις τη δική σου εκδοχή satay σου έχουμε το κατάλληλο προϊόν. Βρες το εδώ: https://www.cardinal.gr/ell/products/product/satay-powder-1

Τι λες; Είσαι έτοιμος να απογειώσεις το θέμα σουβλάκι;

 

Goto Top