Φτιάχνεται από εκχύλισμα στρειδιών, έχει χαρακτηριστική πλούσια γεύση και σιροπιαστή παχιά υφή. Παρόλο που το όνομά της παραπέμπει σε θαλασσινή γεύση, η πραγματικότητα απέχει. Η γεύση της είναι γήινη, ελαφρώς γλυκιά και αλμυρή. Πρόκειται για μείγμα από βρασμένο χυμό στρειδιών, που έχουν πρώτα καραμελωθεί, με προσθήκη αλατιού και ζάχαρης. Κάποιες εκδοχές της περιλαμβάνουν και άμυλο αραβοσίτου. Το χρώμα της είναι σχεδόν μαύρο και οι επιδόσεις της στη μαγειρική ξακουστές. Χρησιμοποιείται πολύ σε καντονέζικες, ταϊλανδέζικες και βιετναμέζικες κουζίνες. Τελευταία βρίσκει ωστόσο χώρο ολοένα και περισσότερο χώρο σε πάγκους μαγειρικής ανά τον κόσμο.
Η oyster sauce είναι γέννημα θρέμμα της Κίνας. Πρωτοεμφανίστηκε το 1888, όταν ο Lee Kum Sheung, ιδρυτής της No.1 παγκοσμίως κινέζικης εταιρίας τροφίμων Lee Kum Kee, παρασκεύασε τη σάλτσα τυχαία. Ως πλανόδιος πωλητής, ο Lee συνήθιζε να πουλάει βραστά στρείδια στους δρόμους της επαρχίας Nashui στην Κίνα. Μια ημέρα, άφησε κατά λάθος τα στρείδια να σιγοβράσουν για παραπάνω ώρα, με αποτέλεσμα αυτά να βγάλουν ένα έντονο άρωμα. Σηκώνοντας λοιπόν την κουτάλα, η κλασική σούπα στρειδιών είχε μετατραπεί σε μια παχύρευστη, σκούρας απόχρωσης σάλτσα, με συγκλονιστική γεύση. Σύντομα ο Lee άρχισε να πουλάει αυτό το seasoning, ιδρύοντας αργότερα την εταιρία Lee Kum Kee.
Παραδοσιακά, η παραγωγή της oyster sauce γινόταν χειροποίητα, με το αργό βράσιμο στρειδιών μέσα σε νερό, μέχρι ο χυμός τους να καραμελώσει και να μετατραπεί σε μια παχιάς υφής, καφέ απόχρωσης και έντονης σε γεύση σάλτσα. Πλέον, η αυξημένη ζήτηση, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η απαίτηση για μαζική παραγωγή, επιτρέπει γρηγορότερους χρόνους και μικρότερο κόστος στην παρασκευή της. Εκχύλισμα στρειδιών, ζάχαρη, αλεύρι καλαμποκιού και αλάτι, αναμειγνύονται με αυτοματοποιημένα συστήματα, σε υψηλές θερμοκρασίες. Τεστάρονται στη συνέχεια επανηλλειμένως προκειμένου να έχουν τη σωστή γεύση και καταλήγουν στα ράφια των supermarkets όλου του πλανήτη.
Η oyster sauce φέρνει τη γεύση umami σε κάθε πιάτο και έχει απόλυτα versatile χαρακτήρα. Χρησιμοποίησε την στις συνταγές σου σε μικρή ποσότητα, μέχρι τουλάχιστον να καταλάβεις τον τρόπο που λειτουργεί μέσα στο φαγητό. Η έντονη γεύση της μπορεί να επικρατήσει στο πιάτο και αυτό δεν το θέλεις πάντα. Ιδανικοί συνδυασμοί:
- Σε stri-fries συνδυάζεται τέλεια με υλικά όπως το mirin, η σάλτσα σόγιας, το rice vinegar και η καστανή ζάχαρη και απογειώνει τη γεύση στο κρέας και τα λαχανικά.
- Απευθείας ως seasoning
- Ως βασική σάλτσα για Chop Suey ή Chow Mein
- Για brushing, αλείφοντας την με ένα πινέλο σε κρεατικά ή σε ψάρια, λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο στο φούρνο ή τη σχάρα.
- Dressing σε σαλάτες (φτιάξε ένα dressing με ελαιόλαδο, rice vinegar, oyster sauce και χυμούς από εσπεριδοειδή όπως lime, λεμόνι, πορτοκάλι ή yuzu).
- Μαρινάδες κρεατικών και λαχανικών (δοκίμασε τη σε μίξη με μουστάρδα σε ψητά λαχανικά επιλογής σου).
Με λίγη φαντασία, οι χρήσεις της δεν τελειώνουν εύκολα.
Εμείς φέρνουμε στον πάγκο σου τις καλύτερες oyster sauce από επιλεγμένους παρασκευαστές ανά τον κόσμο και μπορείς να τις βρεις όλες εδώ.
Και αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ιστορία της No.1 σάλτσας στρειδιών στον κόσμο, τότε δες το ακόλουθο video.