Εδώ και αρκετά χρόνια το sushi είναι μέρος της παγκόσμιας κουζίνας. Κατάφερε να κερδίσει ακόμα και εκείνους που η σκέψη της κατανάλωσης «ωμού ψαριού» τους απωθούσε.
Η ιστορία αυτής της δισύλλαβης λέξης σούσι (寿司 ή 鮨) που στα Ιαπωνικά μεταφράζεται ως «ξινό ρύζι» και έφτασε να κατακτήσει τον κόσμο, απέχει χιλιάδες έτη από τα california rolls και τα nigiri σολομού που όλοι γνωρίζουμε.
Ξεκίνησε γύρω στον 7ο π.Χ. αιώνα στην Ιαπωνία, με τη μέθοδο διατήρησης του ψαριού.
Οι Ιάπωνες έβαζαν ωμό ψάρι ανάμεσα σε στρώματα από αλάτι και ρύζι και στη συνέχεια το κάλυπταν με πέτρα, ώστε να συντηρηθεί μέχρι να το καταναλώσουν.
Ύστερα από λίγες εβδομάδες αντικαθιστούσαν την πέτρα με ένα πιο ελαφρύ κάλυμμα και μετά από λίγους μήνες ήταν έτοιμο προς κατανάλωση.
Κατά τον 18ο αιώνα, στο Edo (το γνωστό σήμερα σε όλους μας Τόκιο) υπήρξε μια τεράστια αύξηση στους πλανόδιους πάγκους με φαγητό (το σημερινό ανάλογο του street food).
Εκείνη την περίοδο οι Ιάπωνες δεν είχαν σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον τόνο (ή αλλιώς maguro) αλλά καθώς υπήρχε σε μεγάλη επάρκεια ο καινοτόμος τότε για την εποχή του Yohei Hanaya το σέρβιρε ετοιμάζοντάς το με σάλτσα σόγιας. Αυτό ήταν η αρχή για να γίνει ο τόνος αγαπημένο ψάρι και ο Hanaya να πάρει τα εύσημα ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε το nigiri. Ακόμα και σήμερα αναφέρεται από πολλούς ως ο «πατέρας» του σούσι.
Για πολλά χρόνια πωλούσε το σούσι του σε πάγκους στο δρόμο και το nigirizushi κυριαρχούσε. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του εστιατόριο, το οποίο ονόμασε Yohei’s Sushi και εξειδικεύτηκε σε αυτό το είδος.
Σήμερα, στο σημείο που βρισκόταν αυτό το εστιατόριο, υπάρχει μια πλάκα που υποδεικνύει ότι αυτό είναι το μέρος όπου γεννήθηκε το σούσι!
Τη σκυτάλη λίγα χρόνια μετά παίρνει η Αμερική, όπου κάποιοι Ιάπωνες επιχειρηματίες σκέφτηκαν να ανοίξουν τα δικά τους εστιατόρια και να προσπαθήσουν το ακατόρθωτο: να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικάνων από τα hot dog & burgers στο ψάρι. Ένας από αυτούς, άνοιξε ένα εστιατόριο στην περιοχή του Χόλυγουντ όπου οι αστέρες ερωτεύτηκαν αυτό το εξωτικό γεύμα.
Πολλοί Ιάπωνες μύστες του σούσι πειραματίστηκαν με τρόπους που θα έκαναν το ψάρι πιο προσιτό στους Αμερικάνους, δημιουργώντας ειδικούς συνδυασμούς, όπως το California Rolls.
Το παράδοξο, βέβαια, είναι πως η ευρεία διάδοση και κατανάλωσή του μούσι δεν αλλοίωσε τον χαρακτήρα του πιάτου, αφού για τους Ιάπωνες η παρασκευή sushi θεωρείται ένα είδος τέχνης, ισάξιο της καλλιγραφίας και του Ιkabana. Για αυτούς όποιος φτιάχνει sushi δεν είναι ένας απλός σεφ αλλά καλλιτέχνης.
Δες εδώ τα πάντα για το sushi.