Το Bao (割包) προέρχεται από τη Βόρεια Κίνα και χρονολογείται από την περίοδο των Τριών Βασιλείων τον τρίτο αιώνα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα ιδιαίτερα ψωμάκια μπορούν να εντοπιστούν από το 400 π.Χ.
Το αρχικό ψωμάκι bao ήταν μια μπάλα σε μέγεθος γροθιάς που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, baking powder, γάλα και λάδι. Τα ψωμάκια μαγειρεύτηκαν στον ατμό και σχημάτισαν μια μαλακή, γλυκιά μπάλα ζύμης γεμάτη με κρέας.
Αυτή η λιχουδιά εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ασία, αλλάζοντας ελαφρώς από περιοχή σε περιοχή.
Το Bao αναπτύχθηκε στην κινεζική κουλτούρα ως μια γεμάτη μορφή «Mantou», ένα ζυμαρικό στον ατμό που συχνά συγκρίνεται με το ψωμί.
Ποια χαρακτηριστικά όμως είναι αυτά που διαφοροποιούν τα bao σε όλη την Ασία;
Χονγκ Κονγκ: Φτιάχνονται με βασικό συστατικό το αλεύρι ρυζιού που βρίσκεται παντού στη Νότια Κίνα, αντί για το αλεύρι με βάση το σιτάρι που είναι βασικό στοιχείο των θερμότερων κλιμάτων του Βορρά. Η πιο συχνή γέμιση για τα ψωμάκια από το Χονγκ Κονγκ είναι γλυκό χοιρινό μπάρμπεκιου. Το ελαφρώς λεπτότερο περιτύλιγμα ζύμης που προέκυψε επέτρεψε στην ακαταμάχητα γλυκιά χοιρινή γέμιση μπάρμπεκιου να αγαπηθεί ευρέως και να γίνει γνωστή μέχρι σήμερα η συνταγή με την ονομασία Char Siu Bao.
Ταϊβάν: Το ταϊβανέζικο bao είναι ένα δημοφιλές προϊόν γρήγορου φαγητού για ένα γρήγορο γεύμα εν κινήσει, που περιέχει όμως όλη τη γεύση και την ποιότητα ενός μεγάλου γεύματος. Αυτή η εκδοχή του bao κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι πιο δημοφιλής από το παραδοσιακό κινέζικο bao. Εσωτερικά έχει συνήθως γέμιση με φρέσκο καβούρι, τσιγαρισμένο μοσχαρίσιο κρέας αλλά και απολαυστική γλυκοπατάτα.
Σαγκάη: Εδώ συναντάμε κάτι τελείως διαφορετικό, τα Xiaolongbao. Πρόκειται για δημοφιλή ζυμαρικά σούπας που αποτελούν βασικό στοιχείο της μαγειρικής της Σαγκάης. Αυτές οι μπάλες ζύμης είναι προσεκτικά φτιαγμένες με γέμιση ζελατίνης που μετατρέπεται σε νόστιμη σούπα όταν μαγειρευτεί στον ατμό. Ο παραδοσιακός τρόπος για να τα απολαύσεις είναι να σκίσεις τη ζύμη, να πιείς τη σούπα και μετά να καταναλώσεις το ζυμαρικό. Αυτά τα bao παίρνουν το όνομά τους από το Xiaolong, το ειδικό καλάθι στον ατμό στο οποίο πρέπει να σερβίρονται. Τα Xiaolongbao είναι μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη συνταγή που αν όμως εκτελεστεί σωστά, το γευστικό αποτέλεσμα σε αποζημιώνει.
Δες εδώ όλα τα υλικά που θα χρειαστείς για τη δημιουργία ιδιαίτερων και εξωτικών Bao Bun.