Σίγουρα έχεις ακούσει ή έχεις δει σε κάποιο anime το διάσημο γλυκό mochi.
Aυτό το κολλώδες, μαστιχωτό γλύκισμα έχει κερδίσει μικρούς και μεγάλους και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς από την Ασία σε όλο τον κόσμο.
Το Mochi (Ιαπωνικά: 餅, Κινέζικα: 麻糬) πρόκειται για μπάλες από ζύμη γκλούτινους ρύζι με γέμιση από πάστες φρούτων και καρπών.
Παραδοσιακά το ρύζι αφού ψηθεί, τοποθετείται σε πέτρινο ή ξύλινο γουδί που ονομάζεται usu και με ξύλινα σφυριά χτυπούν την πάστα αυτή ρυζιού εως ότου γίνει μια μαλακή, μαστιχωτή ζύμη. Το σύγχρονο mochi παρασκευάζεται σε μηχανή αλλά πολλοί θεωρούν ότι υστερεί σε γευστικό αποτέλεσμα. Για αυτό και η παραδοσιακή μέθοδος εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα σε κάποια εστιατόρια που εμμένουν στην παράδοση, σε φεστιβάλ και σπίτια.
Η ακριβής προέλευση του mochi είναι άγνωστη, αν και λέγεται ότι προέρχεται από την Κίνα. Επίσης το mochi είναι ένα παραδοσιακό φαγητό την Ιαπωνική Πρωτοχρονιά και συνήθως πωλείται και τρώγεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι ντόπιοι παραδοσιακά το κάνουν σε μια τελετή που ονομάζεται “mochitsuki”.
Το φρέσκο mochi μπορείς να το απολαύσεις αμέσως, βουτηγμένο σε σάλτσα σόγιας και ζάχαρη ή επικαλυμμένο με φρυγανισμένη σκόνη σόγιας (kinako 黄粉).
Μία ακόμη διάσημη εκδοχή είναι το φρυγανισμένο mochi, που φουσκώνει πολλές φορές από το αρχικό του μέγεθος, σχηματίζοντας μια τραγανή κρούστα με ένα μαλακό, λαστιχωτό εσωτερικό, και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε κρύο καιρό.
Το next big think βέβαια είναι το παγωτό Mochi.
Ο Frances Hashimoto στο Little Tokyo της Καλιφόρνια για να βοηθήσει στη διατήρηση της ιαπωνικής κουλτούρας της γειτονιάς έφτιαξε παγωτό Mochi με παραδοσιακές γεύσεις όπως κόκκινο φασόλι και πράσινο τσάι, αλλά και μοντέρνες γεύσεις όπως μέντα και διπλή σοκολάτα.
Ανακάλυψε προτάσεις mochi (dry & ice cream) στο www.cardinal.gr