Το μάτσα (matcha) είναι το κλασικό ιαπωνικό πράσινο τσάι που έχει αγαπηθεί παγκοσμίως. Η προετοιμασία του είναι μια μικρή τελετουργία που απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια για να απολαύσεις την εμπειρία στο έπακρο. Από τη σωστή ποιότητα του μάτσα μέχρι τις κινήσεις με τη βούρτσα, κάθε βήμα παίζει σημαντικό ρόλο.

Η σούπα miso είναι μια απλή αλλά πολυδιάστατη σούπα, που εξελίσσεται εδώ και αιώνες στην ιαπωνική κουζίνα. Αποτελείται από έναν αρωματικό ζωμό dashi και πάστα miso, δημιουργώντας ένα γεύμα γεμάτο umami γεύση. Καταναλώνεται καθημερινά στην Ιαπωνία, καθώς είναι ένα θρεπτικό γεύμα, χαμηλό σε θερμίδες και εύκολο στην παρασκευή.

Το Chinese New Year (春節), ή αλλιώς Σεληνιακό Νέο Έτος, είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και γιορτάζεται σε πολλές χώρες του κόσμου όπου υπάρχει κινεζική κοινότητα.
Το 2025, μπαίνουμε στη Χρονιά του Φιδιού, που φέρνει μαζί της μοναδικούς συμβολισμούς.

Η ιστορία των instant noodles είναι πραγματικά συναρπαστική και ξεκινά από την Ιαπωνία, λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο εμπνευστής τους, ο Μομοφούκου Άντο, παρατήρησε την ανάγκη για γρήγορο, οικονομικό φαγητό σε μια εποχή που η Ιαπωνία αντιμετώπιζε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση ενθάρρυνε την κατανάλωση σίτου, αλλά τα παραδοσιακά πιάτα με noodles απαιτούσαν χρόνο για να προετοιμαστούν, κάτι που δεν ήταν πάντα πρακτικό.

Εάν ταξιδέψεις στην Ιαπωνία, αξίζει να κάνεις μια περιήγηση στα street foods. Η ιαπωνική κουζίνα προσφέρει τεράστια ποικιλία, καθώς κάθε περιοχή έχει τη δική της μοναδική προσέγγιση σε κάθε πιάτο. Με εκατοντάδες φεστιβάλ που γεμίζουν φως τους δρόμους της Ιαπωνίας κάθε χρόνο, έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τα πιο νόστιμα και ασυνήθιστα πιάτα στον κόσμο.

Οι ρίζες του sushi βρίσκονται πιθανότατα στην νότια Κίνα ή τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου οι πρώτοι τύποι ήταν αλατισμένα ψάρια τουρσί, τα οποία ζύμωναν σε
βαρέλια με μαγειρεμένο ρύζι. Αυτός ο τύπος, γνωστός ως nare – sushi, χρειαζόταν μήνες για να ζυμωθεί και το ρύζι δεν καταναλωνόταν. Το ψάρι ήταν το κύριο στοιχείο που τρωγόταν.

Η ιστορία των rice noodles ξεκινά εδώ και περισσότερα από 2.000 χρόνια, από τότε που φτιάχτηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα χρησιμοποιώντας αλεύρι ρυζιού και νερού.Αν και δεν έχουν τόσο ιδιαίτερο σχήμα όσο μερικά άλλα ζυμαρικά, τα noodles αυτά τα συναντάμε από πολύ λεπτά έως πολύ φαρδιά. Όπως το ρύζι, αυτά τα ζυμαρικά δεν έχουν πολύ γεύση από μόνα τους, αλλά συνδυάζονται καλά με ζωμούς και σάλτσες.

Σίγουρα έχεις δοκιμάσει να φας τα noodles σου με chopsticks. To savoir-faire τους σε γοητεύει. Λογικό, αφού τα ταπεινά κλαδάκια με τα οποία οι μάγειρες ανακάτευαν το φαγητό στην αρχαία Κίνα εξελίχθηκαν όχι μόνο σε λειτουργικό εργαλείο αλλά και σε σύμβολο της ασιατικής κουλτούρας. Σήμερα το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού τρώει με chopsticks.

Αυτή είναι η χρονιά των δυναμικών αλλαγών και των μεγαλόπνοων σχεδίων, η χρονιά των πιο φιλόδοξων στόχων και της ασυγκράτητης αυτοπεποίθησης, η ιδανική χρονιά για καινούργιες αρχές και επιτυχίες.

Η παγκόσμια τάση του vegan Γενάρη μάς χτυπά την πόρτα κι εμείς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή τη λαχταριστή πρόκληση, να γίνουμε, έστω για έναν μήνα, αυστηρά χορτοφάγοι. Ειδικά όταν η ασιατική κουζίνα έχει τόσες γευστικές vegan προτάσεις, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα!

Το Loy Krathong (ลอยกระทง) είναι ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ της Ταϊλάνδης και είναι πάντα μία αφορμή για χαρά, ευγνωμοσύνη και νέα ξεκινήματα. Γιορτάζεται τη νύχτα της πανσελήνου του δωδέκατου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου της Ταϊλάνδης. Στο σύγχρονο ημερολογιακό σύστημα, αυτό το γεγονός συμβαίνει συνήθως τον μήνα Νοέμβριο, αν και η ημερομηνία διαφέρει από έτος σε έτος.