Η ιστορία των instant noodles είναι πραγματικά συναρπαστική και ξεκινά από την Ιαπωνία, λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο εμπνευστής τους, ο Μομοφούκου Άντο, παρατήρησε την ανάγκη για γρήγορο, οικονομικό φαγητό σε μια εποχή που η Ιαπωνία αντιμετώπιζε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση ενθάρρυνε την κατανάλωση σίτου, αλλά τα παραδοσιακά πιάτα με noodles απαιτούσαν χρόνο για να προετοιμαστούν, κάτι που δεν ήταν πάντα πρακτικό.
Εάν ταξιδέψεις στην Ιαπωνία, αξίζει να κάνεις μια περιήγηση στα street foods. Η ιαπωνική κουζίνα προσφέρει τεράστια ποικιλία, καθώς κάθε περιοχή έχει τη δική της μοναδική προσέγγιση σε κάθε πιάτο. Με εκατοντάδες φεστιβάλ που γεμίζουν φως τους δρόμους της Ιαπωνίας κάθε χρόνο, έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τα πιο νόστιμα και ασυνήθιστα πιάτα στον κόσμο.
Οι ρίζες του sushi βρίσκονται πιθανότατα στην νότια Κίνα ή τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου οι πρώτοι τύποι ήταν αλατισμένα ψάρια τουρσί, τα οποία ζύμωναν σε
βαρέλια με μαγειρεμένο ρύζι. Αυτός ο τύπος, γνωστός ως nare – sushi, χρειαζόταν μήνες για να ζυμωθεί και το ρύζι δεν καταναλωνόταν. Το ψάρι ήταν το κύριο στοιχείο που τρωγόταν.
Η ιστορία των rice noodles ξεκινά εδώ και περισσότερα από 2.000 χρόνια, από τότε που φτιάχτηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα χρησιμοποιώντας αλεύρι ρυζιού και νερού.Αν και δεν έχουν τόσο ιδιαίτερο σχήμα όσο μερικά άλλα ζυμαρικά, τα noodles αυτά τα συναντάμε από πολύ λεπτά έως πολύ φαρδιά. Όπως το ρύζι, αυτά τα ζυμαρικά δεν έχουν πολύ γεύση από μόνα τους, αλλά συνδυάζονται καλά με ζωμούς και σάλτσες.
Σίγουρα έχεις δοκιμάσει να φας τα noodles σου με chopsticks. To savoir-faire τους σε γοητεύει. Λογικό, αφού τα ταπεινά κλαδάκια με τα οποία οι μάγειρες ανακάτευαν το φαγητό στην αρχαία Κίνα εξελίχθηκαν όχι μόνο σε λειτουργικό εργαλείο αλλά και σε σύμβολο της ασιατικής κουλτούρας. Σήμερα το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού τρώει με chopsticks.
Αυτή είναι η χρονιά των δυναμικών αλλαγών και των μεγαλόπνοων σχεδίων, η χρονιά των πιο φιλόδοξων στόχων και της ασυγκράτητης αυτοπεποίθησης, η ιδανική χρονιά για καινούργιες αρχές και επιτυχίες.
Η παγκόσμια τάση του vegan Γενάρη μάς χτυπά την πόρτα κι εμείς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή τη λαχταριστή πρόκληση, να γίνουμε, έστω για έναν μήνα, αυστηρά χορτοφάγοι. Ειδικά όταν η ασιατική κουζίνα έχει τόσες γευστικές vegan προτάσεις, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα!
Το Loy Krathong (ลอยกระทง) είναι ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ της Ταϊλάνδης και είναι πάντα μία αφορμή για χαρά, ευγνωμοσύνη και νέα ξεκινήματα. Γιορτάζεται τη νύχτα της πανσελήνου του δωδέκατου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου της Ταϊλάνδης. Στο σύγχρονο ημερολογιακό σύστημα, αυτό το γεγονός συμβαίνει συνήθως τον μήνα Νοέμβριο, αν και η ημερομηνία διαφέρει από έτος σε έτος.
Η ζύμωση στην εποχή μας έχει εξελιχθεί από το απλό ψωμί και το τουρσί σε μια διαδικασία που βρίσκει εφαρμογές σε υλικά που δεν είχαμε φανταστεί στον χώρο της γαστρονομίας.
Οι σεφ ανακαλύπτουν νέες διαστάσεις στο χώρο της ζύμωσης, χρησιμοποιώντας ένζυμα και μύκητες για τη δημιουργία πλούσιων γεύσεων, με έμφαση στο umami.
Το Chuseok (추석,”choo-suhk”) είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Κορέα. Κατά λέξη σημαίνει Mid-Autumn και δεν είναι άλλη από την Ασιατική εκδοχή της Thanks Giving Day. Μια ιδιαίτερη μέρα όπου όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς τη ζωή, την οικογένεια και τους φίλους. εκφράζοντας της ευγνωμοσύνη της για Πολλές φορές αναφέρεται ως “Κορεάτικη Ημέρα των Ευχαριστιών” επειδή είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για οικογένεια, φίλους και φαγητό. To φαγητό είναι σημαντικό για τον εορτασμό του Chuseok και ο περισσότερος χρόνος που αφιερώνεται κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι συνήθως για την προετοιμασία του. Διαλέξαμε τα 8 πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα που πρωταγωνιστούν σε κάθε εορταστικό τραπέζι.
Το Mid – Autumn festival, γνωστό και ως moon festival ή mooncake festival, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ στην Κίνα μετά την κινέζικη πρωτοχρονιά και πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία για όποιον βρίσκεται εκεί. Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τη 15η ημέρα του όγδοου μήνα στο κινεζικό ημερολόγιο και γιορτάζεται σε πολλές άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, το Χονγκ Κονγκ και οι Φιλιππίνες. Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Και γιατί το γιορτάζουμε;