Η σάλτσα σόγιας είναι ένα από τα παλαιότερα καρυκεύματα στον κόσμο.
Έχει ιστορία, πάνω από 2.500 χρόνια και πρόκειται για ένα προϊόν ζύμωσης σίτου και σόγιας σε ανάμειξη με άλμη.
Η διαδικασία παρασκευής της εξαπλώθηκε σε όλη την Ασία και υιοθετήθηκε εύκολα από πολλές διαφορετικές γαστρονομικές παραδόσεις και τώρα είναι ένα από τα πιο γνωστά καρυκεύματα στον κόσμο. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και τη χρήση αλλά παραμένει συνώνυμο της Ασιατικής διατροφικής κουλτούρας.
H κορεατική σάλτσα σόγιας, γνωστή ως ganjang, παραδοσιακά παρασκευάζονταν από συμπιεσμένα κομμάτια βρασμένων κόκκων σόγιας και άχυρο ρυζιού.
Τα κομμάτια αυτά βυθίζονταν σε άλμη και μετά από λίγους μήνες τα στερεά στραγγίζονταν και ζυμώνονταν χωριστά από το υγρό, δίνοντας doenjang (πάστα σόγιας) και ganjang.
Σήμερα, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ganjang:
Το Joseon ganjang 국간장 γνωστό και ως guk-ganjang ή σάλτσα σόγιας σούπας, παρασκευάζεται μόνο από σπόρους σόγιας, αλάτι και νερό και η γεύση του είναι αρκετά δυνατή.
Έχει αρκετά ανοιχτό χρώμα και είναι αλμυρή.
Πρόκειται για μια σάλτσα σόγιας γενικής χρήσης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και στο γνωστό namul (πιάτο με καρυκευμένα λαχανικά).
Το Yangjo ganjang 양조간장 είναι η No 1 σε πωλήσεις σάλτσα σόγιας στη Κορέα.
Περιέχει σιτάρι, το οποίο του δίνει ένα πιο γλυκό προφίλ γεύσης και η διαδικασία ζύμωσής της κρατάει έως και 6 μήνες.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαρινάρετε κρέατα, αλλά και ως υποκατάστατο του Joseon ganjang. Εξαιρετική επιλογή για παρασκευές BBQ και Bibimbap.
Το Jin ganjang 진간장 ή διαφορετικά mixed soy sauce είναι μια οικονομική πρόταση στις σάλτσες σόγιας.
Πρόκειται για μια χημικά παραγόμενη σάλτσα, που παρασκευάζεται με υδρολυμένες πρωτεΐνες σόγιας και χρησιμοποιείται σε stir-fry, μαρινάδες αλλά και ως dipping sauce.
Θα βρείτε όλες τις κατηγορίες soy sauce εδώ.