Σήμερα είναι η ημέρα της κινέζικης πρωτοχρονιάς και η Κίνα υποδέχεται το 2021, τη χρονιά του Μεταλλικού Βουβαλιού, που εμφανίζεται κάθε 12 χρόνια και συμβολίζει την υπευθυνότητα και τη σκληρή δουλειά για την επίτευξη των στόχων που θέτουμε. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά γιορτάζεται για δεκαέξι συνεχόμενες ημέρες, από την παραμονή της έως και το Φεστιβάλ των Φαναριών. Μέσα σε αυτές τις ημέρες οι Κινέζοι όλου του κόσμου το γιορτάζουν όπου κι αν βρίσκονται! Η πρωτοχρονιά είναι μεγαλύτερη γιορτή του έθνους και συμβολίζει τη μετάβαση από το χειμώνα στην άνοιξη, για αυτό άλλωστε ονομάζεται και Φεστιβάλ της Άνοιξης (Spring Festival).
Τις πρώτες ημέρες κάθε σπίτι προετοιμάζεται για τη γιορτινή περίοδο και τα μαγαζιά γεμίζουν με καταναλωτές που αγοράζουν δώρα για αυτούς και τις οικογένειές τους. Παραδοσιακά τα σπίτια στολίζονται την ημέρα της παραμονής. Το γιορτινό τραπέζι στρώνεται και όλα τα μέλη της οικογένειας, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται, επιστρέφουν σπίτι για να δειπνήσουν με τους δικούς τους. Ακόμη και αν κάποιος δεν μπορεί πραγματικά να βρεθεί στο τραπέζι, η υπόλοιπη οικογένεια αφήνει τη θέση του κενή, τοποθετώντας ένα σερβίτσιο για αυτόν.
Στο τραπέζι σερβίρονται πιάτα που κρύβουν συμβολισμούς, προσφέρουν ευλογίες για το νέο έτος και στέκονται πίσω από ευχές για ευτυχία και ευφορία. Ψάρι για την ευημερία, dumplings και spring rolls για τον πλούτο, glutinous rice cakes για μια καλύτερη εργασιακή θέση ή υψηλότερο εισόδημα, sweet rice balls για την ενότητα της οικογένειας, longevity noodles για τη μακροζωία, μανταρίνια και πορτοκάλια για την πληρότητα.
Το ίδιο βράδυ, τα παιδιά λαμβάνουν πέραν από δώρα και κόκκινους φακέλους ή όπως αλλιώς λέγονται κόκκινα πακέτα, που περιέχουν χρήματα. Αυτό λειτουργεί κυρίως σαν μια συμβολική κίνηση που αντιπροσωπεύει τη μεταφορά της καλής τύχης από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους. Οι κόκκινοι φάκελοι ανταλλάσσονται επιπλέον και μεταξύ εργαζομένων και αφεντικών, συνεργατών αλλά και φίλων. Πλέον, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι φάκελοι στέλνονται και ψηφιακά.
Στην αλλαγή του χρόνου ο κινέζικος ουρανός αστράφτει και γεμίζει πυροτεχνήματα που διώχνουν μακριά τα μυθικά τέρατα και την κακή τύχη. Την ίδια στιγμή, οι Κινέζοι καίνε ψεύτικα χαρτονομίσματα για να τιμήσουν τα πρόσωπα που δεν ζουν πια. Με την ανατολή του ηλίου, πυροτεχνήματα αρχίζουν και πάλι να στολίζουν τον ουρανό για να είναι η νέα χρονιά τυχερή.
Οι εορτασμοί κλείνουν με το Φεστιβάλ των Φαναριών που συμβολίζει την επανασύνδεση της οικογένειας και ολόκληρης της κοινωνίας. Το Φεστιβάλ των Φαναριών είναι επίσης και η γιορτή των ερωτευμένων. Μια μεγάλη γιορτή που γεμίζει τον ουρανό με φανάρια και τη νύχτα με ανθρώπους που μπορούν να γιορτάσουν, να χαμογελάσουν, να ερωτευτούν και να κοινωνικοποιηθούν ελεύθερα.