Tα chopsticks ή αλλιώς otemoto (おてもと), τα συναντάμε στους περισσότερους ασιατικούς πολιτισμούς καθώς είναι τα παραδοσιακά ‘’μαχαιροπίρουνα’’ των Ασιατών.
Τα πρώτα chopsticks εμφανίστηκαν στην Κίνα πριν από 4.000-5.000 χρόνια και ήταν φτιαγμένα από μικρά κλαδιά.
Στα μυθικά ερείπια του Γιν, στην επαρχία Χενάν, βρέθηκαν όχι μόνο τα πρώτα δείγματα κινεζικής γραφής αλλά και τα πρώτα γνωστά ξυλάκια.
Τα chopsticks αυτά ήταν με τέτοιο τρόπο φτιαγμένα ώστε να φτάνουν βαθιά σε κατσαρόλες με νερό ή λάδι και χρησιμοποιούνταν κυρίως για το μαγείρεμα.
Περίπου στο 500-400 μ.Χ ξεκίνησαν οι Κινέζοι να τα χρησιμοποιούν ως επιτραπέζια σκεύη.
Tα πρώτα ήταν φτιαγμένα από μπαμπού, ενωμένα στη βάση τους και χρησιμοποιούνταν αρχικά κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετουργιών.
Με το πέρασμα των χρόνων άρχισαν να εμφανίζονται chopsticks από πολυτιμότερα υλικά.
Οι πλούσιοι χρησιμοποιούσαν ξυλάκια από ελεφαντόδοντο, νεφρίτη, κοράλλι, ορείχαλκο ή αχάτη, ενώ οι πιο προνομιούχοι χρησιμοποιούσαν σετ από ασήμι.
Αυτά χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια των κινεζικών δυναστειών, για να αποφεύγονται οι τροφικές δηλητηριάσεις. Πίστευαν ότι τα ασημένια σκεύη θα γίνονταν μαύρα αν έρχονταν σε επαφή με τοξικές ουσίες αν και δεν αποδείχτηκε σωστός τρόπος καθώς μπορεί να γίνει από διάφορες άλλες αιτίες.
Ένας παράγοντας που φαίνεται να έπαιξε ρόλο στη διάδοση των chopsticks ήταν η αύξηση του πληθυσμού που σημειώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να βρουν σκεύη μαγειρικής και να πρέπει να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να καταναλώσουν το φαγητό τους.
Αυτό τους οδήγησε στο να ψιλοκόβουν το γεύμα τους έτσι ώστε να μαγειρεύεται γρηγορότερα, όπως επίσης ήταν και πιο εύκολο οι μικρές μπουκιές να πιαστούν με ξυλάκια. Καθώς το φαγητό γινόταν σε μέγεθος μπουκιάς, τα μαχαίρια έγιναν αρκετά παρωχημένα.
Η παρακμή τους – και η άνοδος των chopsticks – προήλθε επίσης και από τον γνωστό φιλόσοφο Κομφούκιο.
Ως χορτοφάγος, πίστευε ότι τα αιχμηρά σκεύη στο τραπέζι του δείπνου θα θύμιζαν δυσάρεστες εικόνες στους ανθρώπους.
Υποστήριζε ότι η αιχμηρή ιδιότητα των μαχαιριών προκαλούσε βία και πόλεμο και χαλούσε τη χαρούμενη διάθεση που θα έπρεπε να κυριαρχεί κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Χάρη εν μέρει στις διδασκαλίες του, η χρήση chopsticks έγινε γρήγορα διαδεδομένη σε όλη την Ασία και μέσα σε περίπου έναν αιώνα τα chopsticks είχαν εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις ασιατικές χώρες, όπως την Ιαπωνία, την Κορέα και το Βιετνάμ.
Σε αντίθεση με τη συχνή λανθασμένη αντίληψη των Δυτικών, η Ταϊλάνδη είναι από τις ελάχιστες χώρες δεν χρησιμοποιεί chopsticks.