Σίγουρα τη χρησιμοποιείς, την έχεις δοκιμάσει ή τουλάχιστον έχεις ακούσει για αυτήν. Η Sriracha δεν είναι μια ακόμη σάλτσα. Και σίγουρα δεν είναι μια ακόμη καυτερή σάλτσα. Είναι ένα υλικό με χαρακτήρα pop icon στις κουζίνες όλου του πλανήτη. Κατάγεται από την Ταϊλάνδη, φτιάχνεται από πάστα πιπεριών chili, αποσταγμένο ξίδι, σκόρδο, ζάχαρη και αλάτι. Υπάρχει κάτι τόσο ιδιαίτερο στην πικάντική γεύση της και στην υποψία της γλυκιάς επίγευσης που αφήνει στον ουρανίσκο, που άπαξ και τη δοκιμάσεις στις παρασκευές σου, κολλάς. Γιατί δεν είναι απλά καυτερή αλλά ταυτόχρονα και αρωματική. Έχει επίσης χαρακτηριστικό άρωμα και υπέροχο βαθύ κόκκινο χρώμα. Αποκτώντας συνεχώς νέους φανατικούς οπαδούς, η siracha κερδίζει την καρδιά chef & foodies, σε σημείο ενίοτε να φοριέται και ως t-shirt.
Η προέλευση και η ιστορία της sriracha είναι υπό συζήτηση. Αρκετοί είναι οι δημιουργοί της σάλτσας που διεκδικούν την πρωτιά της ανακάλυψής της. Λέγεται ότι η sriracha παρήχθη για πρώτη φορά από μια γυναίκα στην Ταϊλάνδη, την Thanom Chakkapak στην πόλη Si Racha (ή Σρι Ράχα). Σύμφωνα πάλι με τον ταϊλανδέζικο σύλλογο “Chomrom Rak Si Racha”, η σάλτσα παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Si Racha από Βιρμανούς εργολάβους. Ο σύλλογος πήρε συνέντευξη από τον 88χρονο Thawat Wiphisamakun, γνωστό ως Ah Pae. Η γιαγιά του Ah Pae, είχε ένα μικρό κατάστημα στη Si Racha. Οι Βιρμάνοι εργάτες πήγαιναν στο κατάστημα για να αγοράσουν τσίλι, αλάτι, ξύδι και ζάχαρη και στη συνέχεια να φτιάξουν τη σάλτσα ανακατεύοντας τα υλικά. Τελικά η γιαγιά του Ah Pae, άρχισε να κατασκευάζει η ίδια τη σάλτσα, τόσο για οικογενειακή χρήση όσο και για πώληση σε πελάτες. Μια διαφορετική εκδοχή, θέλει τη σάλτσα να ανακαλύπτεται από την Madam La Orr Suwanprasop. Η La Orr, γέννημα θρέμμα της πόλης Sri Racha, παντρεύτηκε κάποια στιγμή έναν άνδρα από την Bangkok, ο οποίος αγαπούσε να φτιάχνει σάλτσες με βάση τις πιπεριές chili για οικιακή χρήση και για φίλους. Κάποια στιγμή, το περιβάλλον του ζευγαριού, το ενθάρρυνε να φτιάξει τη σάλτσα μαζικά και προς πώληση κι έτσι κι έγινε. Σύμφωνα και με αυτήν την εκδοχή, η σάλτσα πήρε το όνομά της από την πατρίδα της δημιουργού της και μέχρι το 1932, η sriracha είχε ήδη αρχίσει να παράγεται και να γίνεται διάσημη σε chef σε ολόκληρη την Bangkok, που τη χρησιμοποιούσαν στα εστιατόριά τους. Μετά από διάφορα βραβεία γεύσης, η οικογένεια διεκδίκησε πλέον τον τίτλο του δημιουργού της σάλτσας, αλλά πλέον υπήρχαν αρκετά άλλα brands που διεκδικούσαν τον τίτλο. Κανείς δεν ξέρει ποια ιστορία ανταποκρίνεται στην αλήθεια προέλευσης, αλλά πλέον ολόκληρος ο πλανήτης γνωρίζει τη Sriracha και τα brands που βρίσκει κανείς στην αγορά είναι εκατοντάδες.
Στην γενέτειρα πατρίδα της, την Ταϊλάνδη, η sriracha χρησιμοποιείται συχνά ως dip, ειδικά για θαλασσινά. Στη βιετναμέζικη κουζίνα, χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε παραδοσιακά phở και τηγανητά noodles, αλλά και ως topping για summer rolls (chả giò), όπως επίσης και μέσα σε σάλτσες. Πλέον, τη συναντάς συχνά μέσα σε σούπες, σε burgers, σε πιάτα με αυγά ή σε pizza. Η χρήση της όμως δεν τελειώνει εκεί. Μπορείς να τη δοκιμάσεις σε συνταγές για γλυκά, μαρμελάδες, cocktails ακόμη και σε chips πατάτας με γεύση sriracha ή snacks. Θες να μάθεις μερικά tips για τη χρήση της; Εμείς είμαστε εδώ για να σου αποκαλύψουμε τα καλύτερα.
- Ανακάτεψε την με ketchup ή μαγιονέζα για μια spicy και πιο tasty εκδοχή.
- Χρησιμοποίησε την για να φτιάξεις scrambled eggs μαζί με τα βασικά υλικά.
- Αντικατάστησε μπαχαρικά ή ταμπάσκο σε spicy εκδοχές cocktail.
- Πρόσθεσε τη μέσα σε σούπες όπως η καροτόσουπα. Μερικές σταγόνες στο τελείωμα θα αναδείξουν καλύτερα όλες τις γεύσεις.
- Φτιάξε spicy pop corn με βούτυρο, καλαμπόκι και sriracha.
- Μια γερή δόση sriracha δίνει ένταση και βάθος στη γεύση της κλασικής µεξικάνικης guacamole.
- Είναι ιδανική μέσα σε dressing σαλάτας ή ως brushing σε ψητά λαχανικά και κρέας.
- Δοκίμασε την φυσικά και ως topping σε pizza, hot dog ή burgers.
Οι ιδέες δεν τελειώνουν ποτέ όσο η μαγειρική συνεχίζει και σίγουρα η sriracha μπορεί να γίνει το απόλυτο φαβορί σου στην κουζίνα. Δοκίμασε τη δική μας κλασική πλέον συνταγή με την υπογραφή της Cardinal εδώ.
Δες εδώ 3 πανεύκολες & super νόστιμες ιδέες για να μαγειρέψεις με τη σάλτσα.