Food Story

SAMBAL OELEK. ΠΙΟ #HOT ΚΑΙ #ΤASTY ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

SAMBAL OELEK. ΠΙΟ #HOT ΚΑΙ #ΤASTY ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

H Sambal κατάγεται από την Ινδονησία και είναι μια σάλτσα ή πάστα τσίλι που φτιάχνεται από ποικιλία πιπεριών chili με προσθήκη πάστας γαρίδας, σκόρδο, τζίντζερ κρεμμύδι, ζάχαρη φοίνικα και χυμό lime. Αποτελεί υλικό ορόσημο της Ινδονησιακής κουζίνας αλλά είναι διάσημη πλέον και σε πολλές άλλες χώρες για τη μοναδική της καυτερή και ταυτόχρονα πλούσια αρωματική γεύση. Σήμερα στην Ινδονησία υπάρχουν 212 παραλλαγές της sambal με τις περισσότερες από αυτές να έρχονται από τη νήσο Ιάβα και τη γεύση τους διαφοροποιείται από τις πιπεριές που χρησιμοποιούν.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι πιπεριών chili που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της Sambal είναι οι εξής:

Adyuma, γνωστή και ως habanero / Πιπεριά πολύ πικάντικη, κιτρινοπή σε χρώμα, με σχήμα καμπάνας.

Cayenne / Γυαλιστερή, κόκκινη μακριά πιπεριά.

– Madame Jeanette /  Κίτρινη, μακριά πιπεριά με ιδιαίτερο ακανόνιστο σχήμα.

Bird’s eye chilli / Πολύ πικάντικη μακρόστενη μικρή κόκκινη πιπεριά.

Chilli Peppers / Κλασικές & διαφορετικών χρωμάτων.

Cabe taliwang / Πολύ πικάντικη πιπεριά από τη νήσο Lombok.

H σάλτσα είναι συνώνυμη της Ινδονησιακής γεύσης και πράγματι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ινδονησιακό αρχιπέλαγος αν ανατρέξεις στην ιστορία. Παραδοσιακά φτιάχνεται φρέσκια, με χρήση γουδοχέρι, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ωμή είτε μαγειρεμένη. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες sambal. Η sambal masak (μαγειρεμένη) και η sambal matah (ωμή). Η πρώτη κατηγορία είναι δημοφιλέστερη στο δυτικό κομμάτι της χώρας, ενώ η δεύτερη στο ανατολικό.

Παραδοσιακά, οι πιπεριές chili, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμύδι και η ντομάτα αλέθονται πρώτα με τον γουδοχέρι, ενώ το terasi (πάστα γαρίδας) τηγανίζεται ή καίγεται για να απελευθερώσει το άρωμά του και προστίθεται στη συνέχεια. Η Sambal μπορεί να παρασκευάζεται μαζικά, καθώς μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί για ημέρες σε ένα καλά σφραγισμένο γυάλινο βάζο στο ψυγείο. Ωστόσο, κάποια νοικοκυριά και εστιατόρια επιμένουν να τη φτιάχνουν φρέσκια, λίγα λεπτά πριν τη χρήση της στη μαγειρική, εξασφαλίζοντας ακόμη πιο έντονο άρωμα και γεύση. Η πλειοψηφία ωστόσο φτιάχνει μαζικά ποσότητες και τις χρησιμοποιεί έπειτα ανάλογα με τις ανάγκες των παρασκευών.

Σήμερα, η σάλτσα sambal παρασκευάζεται από μεγάλες εταιρίες τροφίμων και είναι διαθέσιμη σε τυποποιημένη μορφή, σε συσκευασίες που επιτρέπουν εύκολη χρήση στη κουζίνα. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές συνταγές, οι εμφιαλωμένες εκδοχές της σάλτσας έχουν συχνά λεπτότερη υφή, πιο ομοιογενές περιεχόμενο και παχύτερη συνοχή, όπως η κέτσαπ ντομάτας, λόγω της μηχανικής διαδικασίας παραγωγής.

Στην Ινδονησία θα βρεις την sambal μέσα σε διάφορα παραδοσιακά πιάτα, όπως το lalab (πιάτο με ωμά λαχανικά), το ikan bakar (ψάρια στη σχάρα), το ikan goreng (τηγανητό ψάρι), το ayam penyet (πιάτο με κοτόπουλο), το iga penyet (ribs) και στις σούπες soto. Τι λες; Νιώθεις έτοιμος για την πιο spicy και γεμάτη άρωμα εμπειρία στην κουζίνα σου;

Βρες τους δικούς μας διαθέσιμους κωδικούς Sambal Oelek εδώ: https://www.cardinal.gr/ell/searchResults?q=sambal και μοιράσου μαζί μας τις δικές σου μαγειρικές χρήσεις!

Goto Top