Food Story

WOK: ΜΑΘΕ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΤΗΓΑΝΙ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

Το πιο διάσημο τηγάνι του ανατολικού κόσμου, που πλέον χρησιμοποιείται σε κάθε γωνιά της γης, κατάγεται από την Κίνα. Πιστεύεται ότι εμφανίστηκε κατά τη δυναστεία Χαν και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη ξήρανση σιτηρών. Έπειτα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, το wok χρησιμοποιήθηκε ευρέως για τηγάνισμα. Πρόκειται για ένα βαθύ σκεύος μαγειρέματος, που επιτρέπει μια σειρά από τεχνικές μαγειρικής όπως: stir frying, άτμιστα, pan frying, deep frying, ποσάριμα, βράσιμο, braising, βράσιμο, δημιουργία ζωμών και σουπών, κάπνισμα υλών αλλά και ψήσιμο καρπών.

Το wok είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να φτιάξεις γρήγορα γευστικά γεύματα. Το βαθύ κοίλο τοίχωμά του εξασφαλίζει γρήγορη και ομοιόμορφη θέρμανση του σκεύους, κερδίζοντας χρόνο στο μαγείρεμα. Σου δίνει τη δυνατότητα να μαγειρεύεις ομοιόμορφα διάφορα υλικά και σε ικανοποιητική ποσότητα ταυτόχρονα.

Εάν επιλέξεις wok από ανθρακοχάλυβα, με flat αντικολλητικό πάτο, ακολούθησε τα παρακάτω tips για να το διατηρήσεις καινούργιο και να εξασφαλίσεις το καλύτερο μαγειρικό αποτέλεσμα: 

  • Πριν από την πρώτη χρήση, πλύνε το σκεύος με ζεστό νερό, χρησιμοποιώντας υγρό καθαριστικό πιάτων με μαλακό σφουγγάρι.
  • Χρησιμοποίησε ξύλινα, πλαστικά ή εργαλεία από σιλικόνη. Τα αιχμηρά ή μεταλλικά αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν χαρακιές στην επιφάνεια και να καταστρέψουν την αντικολλητική επίστρωση.
  • Μαγείρεψε σε χαμηλή ή μέτρια θερμοκρασία. Χάρη στο υλικό κατασκευής, μοιράζεται ομοιόμορφα η θερμότητα σε όλες τις επιφάνειες.
  • Μην αφήνεις το σκεύος χωρίς υλικά στη φωτιά. Μην το σύρεις στην εστία ενώ μαγειρεύεις, αλλά σήκωσε το.
  • Μετά από κάθε χρήση, άφησε το wok να κρυώσει. Καθάρισε το με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, χωρίς χρήση μεταλλικών σφουγγαριών ή σύρματος. Στέγνωσε το με χαρτί κουζίνας ή μαλακό πανί. Μην το αφήνεις να μουλιάζει.
  • Μην χρησιμοποιείς αντικολλητικά σπρέι.

Εάν επιλέξεις wok επαγγελματικής χρήσης με κοίλο πάτο, για εστίες γκαζιού, πριν την πρώτη χρήση, ακολούθησε τα παρακάτω tips για τη σωστή χρήση του: 

  • Πλύνε το σκεύος με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων. Τρίψε το ελαφρώς με την άγρια πλευρά του σφουγγαριού ή με ατσάλινο μαλλί για να αφαιρέσεις την εργοστασιακή επίστρωση και στέγνωσε το.
  • Χρησιμοποιήσε μια χαρτοπετσέτα ή μια πετσέτα πιάτων για να τρίψεις με λάδι μαγειρικής ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια του τηγανιού.
  • Τοποθέτησε το wok πάνω από ένα μάτι κουζινας σε υψηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια θέρμανε το, περιστρέφοντας αργά και γυρίζοντάς το για να εκτεθεί ολόκληρη η εξωτερική επιφάνεια στη θερμότητα. Το λάδι μπορεί να καπνίσει ελαφρώς. Κατέβασε το wok από τη φωτιά και άφησε το να κρυώσει εντελώς. Σκούπισε το εσωτερικό του για να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα.
  • Ρίξε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​λάδι και άπλωσε το σε όλο το εσωτερικό πριν το αποθηκεύσεις. Είναι έτοιμο για χρήση!
  • Για να διατηρήσεις τη φυσική αντικολλητική του ιδιότητα, θα πρέπει η επιφάνεια του να είναι στεγνή και ελαφρώς λαδωμένη μεταξύ των χρήσεων. Με την πάροδο του χρόνου, η εσωτερική επιφάνεια θα γίνει σκουρόχρωμη υποδηλώνοντας ότι ακολούθησες όλα τα σωστά βήματα, ανάμεσα στις χρήσεις.

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ WOK 

Τα wok έχουν σχεδιαστεί για να μαγειρεύουν φαγητά ζεστά και γρήγορα, οπότε πρέπει να χρησιμοποιείς κάποιον τύπο λαδιού που είναι κατάλληλος για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία. Τα καλύτερα έλαια που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική με wok είναι:

  • Φυστικέλαιο
  • Φυτικό λάδι
  • Λάδι αβοκάντο
  • Λάδι σταφυλιού

Η σειρά που ακολουθείς για να μαγειρέψεις τα υλικά της συνταγής σου είναι η ακόλουθη και οι χρόνοι αντιστοιχούν σε ηλεκτρική εστία:

  • Πρωτεΐνη (4 έως 7 λεπτά)
  • Αρωματικά (1 λεπτό)
  • Λαχανικά (1 έως 7 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος)
  • Σάλτσα (2 λεπτά)

Διάλεξε το δικό σου wok για επαγγελματική χρήση και αποτέλεσμα με την υπογραφή της Cardinal. Δες όλους τους διαθέσιμους κωδικούς εδώ.

 

Goto Top