Το street food αποκτάει γκουρμέ χαρακτήρα με το πιο yummy tower sandwich. Το δημοφιλές βιετναμέζικο sandwich, είναι ένα “πάντρεμα” συστατικών από τη Γαλλική και βιετναμέζικη κουζίνα. Η ετοιμασία του είναι σίγουρα πιο περίπλοκη από ένα κλασικό σάντουιτς αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια! Για να φτιάξουμε ένα κλασικό banh mi χρειαζόμαστε 5 βασικά υλικά. Dressing, πατέ, χοιρινό σε ίνες, πίκλες και φρέσκο κόλιανδρο.
Υλικά
Για τη dressing:
- 100gr μαγιονέζα
- 20gr sriracha
Για το πατέ κοτόπουλου:
- 100gr συκωτάκια πουλιών
- 80gr βούτυρο
- 30ml mirin
- 80ml κρασί Μarsala
- 3 φύλλα δάφνης
- 10gr αλάτι ψιλό
- 2gr πιπέρι μαύρο
- χυμός από μισό πορτικάλι
Για το χοιρινό σε ίνες:
- 400gr χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλο
- 30gr hot pepper paste
- 30ml mirin
- 20gr ζάχαρη
- 10ml σησαμέλαιο
- Mισό μήλο κόκκινο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 10gr αλάτι ψιλό
Για τις πίκλες καρότου:
- 100gr καρότα
- 30ml ρυζόξιδο
- 10gr ζάχαρη
- 10gr αλάτι ψιλό
Εκτέλεση
Για το πατέ κοτόπουλου:
- Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τα συκωτάκια και μαγειρεύουμε μέχρι να σφίξουν σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, ίσα ίσα να κοχλάζει.
- Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει, λιώνουμε το μίγμα στο μπλέντερ και το περνάμε από σήτα.
- Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Για το χοιρινό σε ίνες:
- Αλέθουμε όλα τα υλικά εκτός από τη χοιρινή σπάλα στο μπλέντερ.
- Αλείφουμε περιμετρικά τη σπάλα με το μίγμα των υλικών, τη σκεπάζουμε και ψήνουμε σε ταψάκι στο φούρνο για 40 λεπτά στους 180οC.
- Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε στους 130οC για άλλα 20.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και με ένα πηρούνι λιώνουμε το κρέας ανακατεύοντας με τη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί.
- Κόβουμε τα καρότα ζουλιέν.
- Τα μπλανσάρουμε για 5 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό.
- Σουρώνουμε καλά και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Σύνθεση:
Κόβουμε τις μπαγκέτες κατά μήκος και αλείφουμε από τη μία πλευρά το πατέ και από την άλλη τη Sriracha mayo. Γεμίζουμε με το χοιρινό σε ίνες, από πάνω τις πίκλες καρότου και τελειώνουμε με φύλλα φρέσκου κόλιανδρου.