Το yuzu kosho κατάγεται από τη νήσο Kyushu της Ιαπωνίας και είναι μια ιδιαίτερη γευστικά πάστα που προκύπτει από την ανάμειξη chili πιπεριών, αλατιού και αρωματικού εσπεριδοειδούς yuzu. Πολλοί το θεωρούν ως τη νέα Sriracha, αφού κερδίζει συνέχεια έδαφος στις καρδιές των chef και των foodies. Αυτήν την εβδομάδα φτιάξαμε γαύρο μαρινάτο και χρησιμοποιήσαμε την ιαπωνική πάστα για να μαρινάρουμε το ψάρι μας. Το αποτέλεσμα; Απίθανο!
Τα προϊόντα μας
- Yuzu Kosho
- Vinegar Organic Apple
Υλικά
- 1kg γαύρος
- 250gr ημίχοντρο αλάτι
- 500ml μηλόξυδο
- 500ml ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. Υuzu Kosho
- 2 κ.γλ. κόκκους ροζ πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τους γαύρους, κόβουμε τα κεφάλια και αφαιρούμε τα εντόσθια, τη ραχοκοκαλιά και την ουρά.
- Ξεπλένουμε καλά και τοποθετούμε μέσα σε ένα τάπερ μια στρώση από γαύρους δίπλα – δίπλα, και προσθέτουμε παντού αλάτι. Συνεχίζουμε έτσι και με τις άλλες στρώσεις.
- Βάζουμε μηλόξυδο έτσι ώστε να καλυφθούν τα ψάρια τελείως και αφήνουμε για 3 με 4 ώρες με το καπάκι.
- Φτιάχνουμε τη μαρινάδα με το ελαιόλαδο, το σκόρδο κομμένο σε ψιλές ροδέλες, το yuzu kosho και το ροζ πιπέρι, και ανακατεύουμε.
- Μόλις γίνει ο γαύρος (θα έχει ασπρίσει), τον ξεπλένουμε και τον στραγγίζουμε καλά.
- Τον τοποθετούμε στο τάπερ με τη μαρινάδα και αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο.
- Το ελαιόλαδο κρυσταλλώνει στο ψυγείο, οπότε πριν καταναλωθεί το αφήνουμε στο πιάτο 3 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Διατηρείται στη YΥμαρινάδα του για αρκετές μέρες.