H Pho με καταγωγή από το Βιετνάμ είναι η σούπα που πρέπει να δοκιμάσεις. Με άλλα λόγια είναι αυτό που λέμε comfort food in a bowl. Το κλειδί για αυτήν την αυθεντική βιετναμέζικη σούπα είναι ο γευστικός ζωμός που σιγοβράζει για τουλάχιστον έξι ώρες πριν σερβιριστεί πάνω από noodles ρυζιού. Και πίστεψέ μας, αξίζει την αναμονή. Τα κόκαλα του κρέατος, η σάλτσα ψαριού, ο αστεροειδής γλυκάνισος και το τζίντζερ σιγοβράζουν για τουλάχιστον 6 ώρες, δημιουργώντας έναν τόσο ιδιαίτερο και πλούσιο αρωματικό ζωμό που μπορεί να μην είναι γρήγορος, αλλά είναι σίγουρα νόστιμος. Ο γευστικός αυτός ζωμός περιχύνεται σε noodles ρυζιού και ολοκληρώνεται με topping από λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος και λαχανικά και είσαι έτοιμος να γευτείς την πιο απολαυστική σούπα.
Υλικά
Για τον ζωμό:
- 1kg κόκαλα βοδινού κρέατος με μυελό
- 400gr φτερούγες κοτόπουλου 1 τμχ (μικρό) φρέσκο τζίντζερ
- 1 τμχ ξερό κρεμμύδι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 τμχ (μικρό) αστεροειδής γλυκάνισος
- 1 κ.γλ. Eaglobe Dried Pepper Wild Sichuan
- 2 τμχ γαρίφαλο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 σπόρος κάρδαμο
- 1/2 κ.γλ. σπόροι μάραθου
- 1/2 κ.γλ. σπόροι κόλιαντρου
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 2 κ.σ ή 10ml Cock Fish Sauce
- 2lt νερό ή μέχρι να καλυφθούν τελείως τα κόκαλα
Για τα toppings:
- 200gr Cardinal Rice Stick Noodles 1mm
- 1/2 τμχ ξερό κρεμμύδι
- 40gr Cardinal Bean Sprouts
- 200gr φιλέτο μοσχάρι
- 1 τμχ Bok Choy
- 1 τμχ φρέσκο κρεμμυδάκι
- 3 κλωνάρια φρέσκο κόλιαντρο
- 1 τμχ τσίλι
- 1/2 τμχ lime
- Φύλλα μέντας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε φαρδιά κατσαρόλα τοποθετούμε τα κόκαλα και τις φτερούγες και προσθέτουμε νερό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε καλά τα κόκαλα και τις φτερούγες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200⁰C. Μεταφέρουμε τα κόκαλα, τις φτερούγες, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ σε ένα ταψί. Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν σκούρο χρώμα.
- Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά σε ένα μεγάλο, στεγνό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Τα ψήνουμε, ανακατεύοντας συχνά για να μην καούν, μέχρι να αναδείξουν τα αρώματά τους, για περίπου 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα κόκαλα και τα υπόλοιπα υλικά και περίπου 2 λίτρα νερό (ή μέχρι να καλυφθούν τα κόκαλα). Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5-6 ώρες με το καπάκι μισάνοιχτο. Περιστασιακά αφαιρούμε τον αφρό ή το περιττό λίπος. Προσθέτουμε περισσότερο νερό αν χρειαστεί για να είναι πάντα τα κόκαλα καλυμμένα.
- Στραγγίζουμε τον ζωμό με ένα σουρωτήρι, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι ή σάλτσα σόγιας, σάλτσα ψαριού και ζάχαρη για γεύση. Αφού κρυώσει τον τοποθετούμε στο ψυγείο για περισσότερο από 6 ώρες – ιδανικά όλη τη νύχτα. Αφαιρούμε στη συνέχεια το παχύ στρώμα λίπους από την κορυφή με ένα κουτάλι.
- Κόβουμε το ωμό κρέας σε πολύ λεπτές φέτες.
- Ετοιμάζουμε τα noodles ρυζιού, τα κρυώνουμε σε τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
- Μοιράζουμε τα noodles σε δύο μπολ, τοποθετώντας πάνω τους τις λεπτές φέτες κρέατος.
- Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, το Bok Choy σε μικρά κομμάτια τα οποία βράζουμε για ένα λεπτό και, τέλος, ψιλοκόβουμε το τσίλι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Τα τοποθετούμε όλα στα δύο μπολ, προσθέτοντας το κόλιαντρο, τη μέντα και τις φύτρες φασολιού.
- Ρίχνουμε τον ζωμό (περίπου 600ml για τα 2 μπολ) σε ένα κατσαρολάκι και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού σερβίρουμε στα μπολ και προσθέτουμε χυμό lime.