Ένα από τα κλασικά πιάτα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στην Ιαπωνία αλλά και αρκετά δημοφιλές πλέον και στη Δυσή αν υπολογίσουμε ότι ένα νέο ramen store ανοίγει κάθε μέρα σε κάποιο σημείο σε Ευρώπη και Αμερική. Φτιάχνονται κυρίως με leftovers από κοτόπουλο ή χοιρινό και φύκι kombu μαζί με καπνιστή αποξηραμένη παλαμίδα σε νιφάδες (ή άλλα αποξηραμένα ψάρια και θαλασσινά). Και αυτά είναι τα υλικά που της δίνουν την χαρακτηριστική αυθεντική umami γεύση. Αν δεν έχεις πολύ χρόνο και θες να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα μια ramen soup στο σπίτι σου χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση, αυτή η vegetarian συνταγή είναι για σένα. Βασίζεται σε ζωμό από miso, soy sauce και dashi και είναι η συνταγή που θα αγαπήσεις.
Υλικά
Για τον ζωμό:
- 2 κ.σ. Aizakku Miso Soy Bean Paste White (shiro miso)
- 1,5 κ.σ. Aizakku Soy Sauce 40% Less Salt
- 900ml νερό
- 10cm φύκι Dashi Kombu
- 4 κ.σ. Kohyo Bonito Flakes Katsuobushi
Για τα toppings:
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε σε νερό τα Aizakku Dried Mushroom Shiitake Whole (Shiitake Dashi).
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε νερό. Όταν πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το kombu και αφήνουμε για 20′.
- Αφαιρούμε το kombu και προσθέτουμε λίγο katsuobushi (για πιο έντονη γεύση προσθέτουμε περισσότερο) και αφήνουμε για 10′. Προσθέτουμε στο ζωμό 100ml από το νερό των shiitake και ύστερα σουρώνουμε. Τοποθετούμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα να πάρει βράση, προσθέτουμε τη soy sauce, αποσύρουμε και προσθέτουμε το miso ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί.
- Προετοιμάζουμε τα noodles όπως αναγράφει η συσκευασία. Τα κρυώνουμε σε τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Κόβουμε στα τέσσερα τα μανιτάρια που έχουμε μουλιάσει, αφού αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους.
- Βράζουμε τα αυγά για 6 λεπτά και τα κρυώνουμε καλά προτού τα ξεφλουδίσουμε. Mοιράζουμε τα noodles σε δύο μπολ, προσθέτουμε τα λαχανικά, τα αυγά κομμένα στη μέση και ρίχνουμε τον ζωμό.
- Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και και λίγες σταγόνες sesame oil.