Το βράδυ των Χριστουγέννων τα φώτα λάμπουν πιο δυνατά και στο φούρνο πάντοτε κάτι ψήνεται, γεμίζοντας το σπίτι υπέροχα αρώματα. Το ψητό κρέας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του menu και για φέτος προτείνουμε να δοκιμάσετε μια διαφορετική παραδοσιακή συνταγή που έρχεται από μακριά και θυμίζει αρκετά τον τρόπο που ψήνουν την πάπια στην πόλη Καντόνα της νότιας Κίνας, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της χώρας. Τραγανή πάπια που έχει πρώτα σιγοβράσει και έχει ψηθεί μαζί με μέλι. Απλά άψογη!
Τα προϊόντα μας
- Wok Oil
- Duck Peking Headless Giblets
- Shao Hsing Cooking Wine
- Dark Soy Sauce
- Soy Sauce Less Salt
- Rice Vinegar
- Dried Pepper Wild Sechuan
Υλικά
- 1 πάπια καθαρισμένη εσωτερικά
- 3 κ.σ. Wok Oil
- 1 μικρό κομμάτι ginger κομμένο σε φέτες
- 6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κούπα Shao Hsing Cooking Wine
- 2 κ.σ. Dark Soy Sauce
- 2/4 κούπας Light Soy Sauce
- 4 κ.σ. Rice Vinegar
- 3 τμχ. αστεροειδή γλυκάνισο
- 8 τμχ. γαρύφαλλα
- 4 φύλλα δάφνης
- 15 κόκκους πιπέρι Sechuan
- Φλούδα από 1 πορτοκάλι
- 4 κούπες νερό
- 1 ½ κ.σ. μέλι ανακατεμένο με ½ κ.σ. ζεστό νερό
Εκτέλεση
- Πλένουμε την πάπια εσωτερικά και εξωτερικά, τη στεγνώνουμε πολύ καλά και αφαιρούμε την ουρά της.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το Wok Oil και μόλις ζεσταθεί, τοποθετούμε την πάπια με την πλευρά του στήθους να εφάπτεται στο τηγάνι μας. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λάδι και το ρίχνουμε από πάνω. Σιγά – σιγά, η πάπια θα αποβάλει μια ποσότητα από το λίπος της. Συνεχίζουμε τη ίδια διαδικασία με το λάδι, μέχρι το δέρμα της πάπιας να αποκτήσει χρώμα και να τραγανίσει λίγο. Αφαιρούμε έπειτα την πάπια από το τηγάνι.
- Σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα (που χωράει την πάπια μας ξαπλωμένη), ρίχνουμε λίγο από το λάδι που έμεινε στο τηγάνι και προσθέτουμε το ginger και το σκόρδο, σοτάροντας για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε το Shao Hsing Cooking Wine, την Dark Soy Sauce, το Rice Vinegar, τα μυρωδικά, τις φλούδες από το πορτοκάλι και τις 4 κούπες νερό.
- Ανακατεύουμε και έπειτα τοποθετούμε στην κατσαρόλα και την πάπια ξαπλωμένη, με το μείγμα να την καλύπτει κατά το ήμισυ, αλλιώς προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
- Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Κάθε 15 λεπτά θυμόμαστε να γυρίζουμε την πάπια ώστε να βράσει ομοιόμορφα.
- Αφαιρούμε όταν είναι έτοιμη και την αφήνουμε όρθια σε ένα σκεύος ώστε να στραγγίσει καλά.
- Τοποθετούμε ύστερα την πάπια σε ένα ταψί, πάνω σε μια λαδόκολλα, με την πλευρά του στήθους κάτω.
- Αλείφουμε 2 φορές το κρέας με το μέλι που ανακατέψαμε με νερό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC και ψήνουμε την πάπια μέχρι το δέρμα της να γίνει τραγανό, περίπου για 10 – 12 λεπτά. Στο ενδιάμεσο, αλείφουμε ακόμη μια φορά με μέλι και νερό.
- Βγάζουμε την πάπια από το φούρνο και μετά από 10 λεπτά, την κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Για το σερβίρισμα:
Συνοδέψτε με Hoisin Sauce ή Peking Duck Sauce, φέτες αγγουριού και Duck Pancakes. Εναλλακτικά, ατμίστε μερικά Bao Buns στη θέση των pancakes!