Η χρονιά του Χοίρου πλησιάζει και οι εορτασμοί ήδη έχουν αρχίσει σε όλη την Κίνα. Ένα φαγητό που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι είναι το ψάρι. Συμβολίζει τον πλούτο και το οικονομικό πλεόνασμα. Η παράδοση λέει ότι το μισό ψάρι τρώγεται το βράδυ της παραμονής και το υπόλοιπο την πρώτη ημέρα του χρόνου, προμηνύοντας έτσι ένα νέο έτος με καλή τύχη και ευμάρεια. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, το κεφάλι του ψαριού δείχνει πάντοτε προς τους καλεσμένους.
Τα προϊόντα μας
- Potato Starch
- Wok Oil
- Minced Ginger
- Minced Garlic
- Shao Hsing
- Light Soy Sauce
- White Rice Vinegar
Υλικά
για το ψάρι:
- 1 πέστροφα 600gr ή λαβράκι
- 1 κ.σ. Potato Starch
- 2 κ.σ. Wok Oil
- 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κ.γλ. Minced Ginger
- 1 κ.γλ. Minced Garlic
για τη σάλτσα:
- 1 κ.σ. Shao Hsing
- 1 κ.σ. Light Soy Sauce
- 3 κ.σ. White Rice Vinegar
- 1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- 3 κ.σ. ketchup
- 1/2 κούπα νερό
- Λίγο άσπρο πιπέρι
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίστε και πλύνετε το ψάρι, σκουπίζοντας το στη συνέχεια καλά με χαρτί κουζίνας.
- Πασπαλίστε το ψάρι με το Potato Starch.
- Χαράξτε διαγώνια το ψάρι σε 2-3 σημεία και στις 2 πλευρές.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίξτε το Wok Oil και μόλις ζεσταθεί τοποθετήστε το ψάρι, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Γυρίστε έπειτα και από την άλλη πλευρά και ψήστε μέχρι να πάρει χρώμα. Υπολογίστε 2 -3 λεπτά για την κάθε πλευρά.
- Μέχρι να ψηθεί το ψάρι ανακατέψτε τα υλικά για τη σάλτσα εκτός από τον κόλιανδρο.
- Όταν το ψάρι είναι έτοιμο και από τις δύο πλευρές, τραβήξτε το στην άκρη και ρίξτε στο κέντρο το φρέσκο κρεμμύδι, το ginger και το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό.
- Προσθέστε τα υλικά της σάλτσας στο τηγάνι και μόλις πάρουν βράση σκεπάστε το σκεύος, και αφήστε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά, γυρίζοντας στη συνέχεια το ψάρι και από την άλλη πλευρά. Η σάλτσα θα δέσει όσο μαγειρεύεται.
- Σερβίρετε το ψάρι προσεκτικά σε μια πιατέλα, ρίξτε τη σάλτσα από πάνω και συνοδέψετε με ρύζι ατμού. Γαρνίρετε με κόλιανδρο στο τέλος.