Tips

ΖΩΜΟΣ DASHI

Το Dashinomoto είναι σκόνη ψαριού με έντονη θαλασσινή γεύση και παραδοσιακά χρησιμοποιείται είτε ως seasoning σε διάφορα stir fries είτε για να φτιάξεις το ζωμό Dashi και να δώσεις extra umami γεύση σε ιαπωνικές σούπες, όπως είναι για παράδειγμα η miso soup. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις το διάσημο ιαπωνικό ζωμό και να τον χρησιμοποιήσεις για να ενισχύσεις τη θαλασσινή γεύση σε μια bisque σούπα. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις το ζωμό dashi για να βράσεις μέσα ζυμαρικά που προορίζονται για μακαρονάδες θαλασσινών. Η παρασκευή είναι απλή. Για 700ml νερό χρησιμοποίησε 20gr Dashinomoto. Αναμειγνύεις τη σκόνη στο νερό και αφήνεις να βράσουν μαζί για 10 λεπτά. Έπειτα ο ζωμός σου είναι έτοιμος προς χρήση.

ΚΡΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΕ HOISIN SAUCE

Θες να μάθεις την τέλεια μαρινάδα για το κρέας; Διαβάζεις το σωστό #TIP. Χρησιμοποίησε την για να μαρινάρεις απευθείας κομμάτια κρέατος για αργό ψήσιμο (χοιρινή πανσέτα ή σπάλα), είτε για steak ή και για σουβλάκια για απευθείας ψήσιμο στο grill. Η Hoisin είναι η πιο διάσημη BBQ Ασιατική σάλτσα και φτιάχνεται από διαλεκτά μπαχαρικά, φασόλια σόγιας και γλυκοπατάτες. Σε ευθεία μετάφραση σημαίνει η αμαρτία του Hoi. Για να φτιάξεις λοιπόν τη μαρινάδα σου, θα χρειαστεί να ανακατέψεις όλα τα παρακάτω υλικά καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Υλικά:

  • 150gr Hoisin Sauce
  • 40gr μέλι
  • 100ml Soy Sauce
  • 60ml Mirin
  • 20ml Sesame Oil
  • 100gr ζάχαρη καστανή
  • 10gr σκόρδο τριμμένο
  • 75kg ketchup
  • 1gr Five Spice

 

ΤΑ SHIITAKE ΔΙΝΟΥΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΑΡΩΜΑ & ΓΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ

Έχεις δοκιμάσει τα αποξηραμένα μανιτάρια shiitake; Καλλιεργούνται στην Ασία εδώ και αιώνες, έχουν σαρκώδη υφή, πλούσια γεύση και έντονο άρωμα. Για την αποξηραμένη τους μορφή μούλιασε τα σε πολύ ζεστό νερό για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Στράγγιξε τα μανιτάρια και κόψε στη συνέχεια το κοτσάνι τους. Εναλλακτικά μούλιασε τα όλο το βράδυ σε κρύο νερό, στράγγιξε και κόψε το κοτσάνι. Χρησιμοποίησε τα μέσα σε stir fries ή για να δώσεις άρωμα και γεύση σε ramen bowls. Εκτός του ότι είναι πολύ νόστιμα, έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες, είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Δοκίμασε να τα χρησιμοποιήσεις επίσης ως topping σε σαλάτες, είτε τριμμένα είτε σε μορφή νιφάδας. Ταιριάζουν τέλεια με πράσινα φρέσκα φύλλα, dressing από soy sauce & rice vinegar, ginger και ξηρούς καρπούς. Εμείς το κάναμε και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Δοκίμασε το!

ΦΤΙΑΞΕ ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΤΑΜΑΡΙΝΔΟ

O ταμάρινδος είναι o καρπός του δέντρου Tamarindus indica. Στα Αραβικά η λέξη μεταφράζεται ως  “Ινδικός χουρμάς”. Χρησιμοποιείται κυρίως ως συστατικό μαγειρικής στην Ασιατική κουζίνα. Είναι απαραίτητο υλικό για να φτιάξεις Pad Thai. Έχει ξινή και υπόγλυκη, ιδιαίτερη δικιά του γεύση. Για να χρησιμοποιήσεις την πάστα πρέπει να τη μουλιάσεις πρώτα σε ζεστό νερό και έπειτα να τη σουρώσεις. Εκτός από μαγειρική μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις στην παρασκευή γλυκών. Πειραματίσου σε συνταγές για τάρτες, cakes, brownies και μπισκότα. Είναι αυτό που λέμε healthy υλικό και διαθέτει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Στην Ινδία συνηθίζουν να το βάζουν σε chutney.

CHICKEN NUGGETS ΜΕ PANKO

Θες να φτιάξεις τα πιο τραγανά chicken nuggets που έχεις δοκιμάσει ποτέ; Δοκίμασε να τα πανάρεις με Panko. Για 15 περίπου nuggets θα χρειαστείς 1kg κοτόπουλο φιλέτο στήθος, 250gr Cardinal Panko, 3 αβγά large, 10gr αλάτι ψιλό και 250ml ξινόγαλο. Κόψε αρχικά το κοτόπουλο σε nuggets. Ανακάτεψε τα αβγά με το ξινόγαλο και μαρινάρισε μέσα το κοτόπουλο για 6 ώρες. Πέρασε ένα ένα τα nuggets από το Cardinal Panko και το μείγμα ξινόγαλο – αβγό, 2 φορές. Άφησε για 1 ώρα στο ψυγείο. Τηγάνισε deep fry στους 180οC μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα. Αλάτισε όσο είναι ακόμα ζεστά και σέρβιρε. Την ίδια ακριβώς διαδικασία μπορείς να ακολουθήσεις για το χοιρινό schnitzel.

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

Να και ένα νηστίσιμο TIP λόγω ημερών. Αυτήν την εβδομάδα μπορεί μεν να απέχεις από ζωικά παράγωγα και το κρέας αλλά σίγουρα η ανάγκη να φας και κάτι γλυκό ποτέ δεν σταματάει, οπότε εμείς σου βρήκαμε μια εύκολη λύση με extra τροπικό άρωμα. Επίλεξε μια κλασική συνταγή για μπουγάτσα και στη θέση του αγελαδινού γάλατος χρησιμοποίησε γάλα καρύδας. Η μπουγάτσα σου θα γίνει νηστίσιμη και το πρωινό σου τέλειο!

 

ΤΡΙΧΡΩΜΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ EDAMAME

Όπου να ‘ναι θα φτάσει το καλοκαίρι και θα το γυρίσουμε στις σαλάτες και στα δροσερά εύκολα γεύματα που είναι μεν χορταστικά αλλά δεν είναι γεμάτα κακές θερμίδες. Σου προτείνουμε λοιπόν ένα εύκολο #TIP για τρίχρωμη σαλάτα με 3 ειδών φασόλια. Ετοίμασε ίδια ποσότητα από φασόλια σόγιας edamame, μαυρομάτικα και κόκκινα φασόλια. Συνδύασε τα μαζί με καλαμπόκι, πιπεριές κόκκινες, φρέσκο κρεμμύδι και dressing της επιλογής σου. Εμείς προτιμάμε συνήθως ένα dressing με ξύδι. Μέσα σε λίγη ώρα φτιάχνεις μια τέλεια σαλάτα γεμάτη χρώμα και ενέργεια. Enjoy!

 

 

ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΜΕ ΠΙΤΑ ROTI PARATHA

Οι πίτες Roti Paratha είναι πράγματι από τα αγαπημένα μας υλικά στην κουζίνα γιατί είναι πάντα τραγανές, νόστιμες και έτοιμες να αγκαλιάσουν οποιαδήποτε γέμιση σκεφτούμε. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις την κλασική πίτα για σουβλάκι με πίτα Roti ψημένη στο τηγάνι. Για τη γέμιση ακολούθησε είτε τις παραδοσιακές συνταγές με γύρο, καλαμάκι, πατάτες, τζατζίκι και λαχανικά είτε δοκίμασε να φτιάξεις κάποια εναλλακτική, όπως γέμιση με pulled pork, γαρίδα κτλ. Όποια εκδοχή και αν επιλέξεις για το δικό σου Roti Souvlaki ένα είναι σίγουρο. To wrap του θα συζητηθεί!

HOT DOG ΜΕ FURIKAKE NORI FUMI

Το Furikake είναι μείγμα από σπόρους σησαμιού, φύκι, αλάτι και ζάχαρη. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται στο sushi rice ή σε ρολά sushi για έξτρα χρώμα και γεύση. Δοκίμασε να προσθέσεις το διάσημο ιαπωνικό topping πάνω από hot dogs. Θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα. Πραγματικό umami twist με μια μόνο κίνηση. Εναλλακτικά μπορείς να το δοκιμάσεις και ως topping σε burgers ή τηγανιτές πατάτες. Κάν’το  και θα μας θυμηθείς!

 

 

 

ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ROTI PARATHA ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Που να ανοίγεις φύλλο για πίτα τώρα… Ειδικά αν στην κατάψυξη υπάρχουν οι πίτες Roti Paratha που επιδέχονται δεκάδες παραλλαγές με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση και είναι έτοιμες μέσα σε λίγα λεπτά. Μέχρι και τέλειο wrap για σουβλάκι έχουμε φτιάξει με αυτές. Αυτήν τη φορά όμως σου προτείνουμε μια πιο παραδοσιακή χρήση. Ετοίμασε μια γέμιση για σπανακόπιτα, ανάλογα με την προτίμησή σου. Τον ίδιο τρόπο μπορείς να ακολουθήσεις και για τυρόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα ή μπουγάτσα. Άφησε τη γέμιση να κρυώσει. Σε ένα Paratha τοποθέτησε τη γέμιση στο κέντρο, κλείσε να γίνει ημικύκλιο, πάτησε την άκρη να σφραγίσει καλά με το δάχτυλό σου και ψήσε σε προθερμασμένο αντικολλητικό τηγάνι και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει καλά. Το αποτέλεσμα έτσι είναι πολύ καλύτερο και από φούρνο και από φριτέζα. Δοκίμασε το!

ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΕ ΠΑΣΤΑ MISO

Θες να μάθεις ένα #TIP που έχει πραγματική γεύση Umami, φυλάσσεται στο ψυγείο σου και αναβαθμίζει το κρέας και το ψάρι ανά πάσα στιγμή; Πάρε χαρτί και γράψε. Ανακάτεψε 4 κ.σ. βούτυρο που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου με 2 κ.σ. Shiro Miso, λίγο πιπέρι Sansho και ξύσμα από ένα lime. Τύλιξε σφιχτά με μεμβράνη το βούτυρο ώστε να δημιουργήσεις ένα ρόλο. Τοποθέτησε έπειτα στο ψυγείο και κάθε φορά που ψήνεις ψάρι ή κρέας, κόψε μια λεπτή ροδέλα βούτυρο και σέρβιρε την πάνω στο ζεστό κομμάτι κρέας ή ψαριού ώστε να λιώσει. Enjoy!

Goto Top